Blog

Sadržaj članka

Vježbanje ili prehrana

Sadržaj članka

Pošto sam svjedok svakakvih postova  na društvenim mrežama od različitih trenera, vježbača i guru-a o treningu i prehrani postavlja se pitanje što je bitnije i u kojem postotku: Prehrana ili vježbanje?

Ima puno postova na društvenim mrežama gdje govore da je prehrana 90%, što bi značilo da doslovno trebam prestati vježbati. Drugi treneri pak neprestano stavljaju slike hrane tj. kako da si olakšaš da jedeš pravu hranu te stavljaju stotine različitih recepata. U određenom trenutku pomislim da su kuhari a ne treneri. Ne znam da čitam postove od Steve Karapanže i Jamie Olivera ili fitnes trenera.

Osim toga priča se o zdravom načinu prehrane i jedenju zdrave, normalne hrane kao da je neka kazna, muka i odricanje. Jadan ja, ne mogu jesti krafne i ćevape svaki dan??? Pišu se hvalospjevi o tzv. „cheating“ danu kad možeš jesti bilo što pa se svi trpaju pizzom, sladoledom i brzom hranom poput hamburgera i sl. Nije mi jasan taj stav.

Trebali bi to razjasniti na sljedeći način. Što nam je prvo cilj?

Želite smršaviti?

Prvo morate redovitio vježbati i uz to imati prehranu u kojoj ćete smanjiti određenu količinu kalorija koju unosite hranom a određenu količinu ćete potrošiti vježbanjem. 

Ako ste cijeli život bili bez kretanja i hranili se loše nemojte očekivati transformaciju preko noći kao na nekim slikama u časopisima. Trebate promijeniti životni stil ali zauvijek. Trening i prehrana.

Bavite se vrhunskim sportom?

Onda vam je cilj da imate energije za svoj sport da vam sposobnosti rastu. Nije vam na prvom mjestu izgled. Ako se bavite tenisom i trenirate dnevno 5 – 6 sati onda se ne možete hraniti kao da ste na dijeti ili kao da ste vrhunski bodybilder nego trebate unositi dovoljno ugljikohidrata da bi imali „goriva“ za trening. Nije cilj da imate 5% masti u tijelu.

Natjecatelj ste u bodybuilidingu?

Onda vam je prehrana puno bitnija nego drugim sportašima a pogotovo zadnje tjedne i dane pred natjecanje kad se rade različita punjenja i pražnjenja, kombiniraju se unosi soli, vode, ugljikohodrata i proteina da bi se na kraju dobio suh, izdefiniran, mišićav izgled. Međutim tako izgledate kratko vrijeme, nekoliko sati.

Hrpa rekreativaca misle da su bodybuilder takvi cijele godine. Trebaju pogledati bodybuildiera izvan sezone ili u periodu izgradnje mase. To je onda malo drugačije. Ali to je sport i ima takve faze. To je normalno i to ne treba kopirati. Osim toga pravi bodybuilderi žestoko treniraju.

Za sve one koji žele vidjeti kako trening treba izgledati neka pogledaju trening video Blood & Guts od Doriana Yatesa.

Želite biti zdravi?

Istraživanje u jednom od najjačih svjetskih medicinskih časopisa koje je proučavalo tisuće muškaraca kroz 10 godina došlo je do zaključka da netreniranje dovodi više do bolesti i smrti nego ako trenirate i hranite se loše, pijete i pušite.  Mislim da onda to ipak potvrđuje da je prvo i najbitnije vježbati. Sjetite se staraca sa sela koji cijeli život rade poljoprivredu, hrane se loše, piju i puše i žive dugo a pritom su pokretljivi i zdravi.

Ne kažem da je prehrana nebitna. Istina je ono što je Hipokrat rekao: Hrana je lijek. Kad se hranite dobro, osjećati ćete se bolje i izgledati bolje i biti zdraviji, ali ako moram birati između vježbanja i prehrane onda bih stavio vježbanje daleko na prvo mjesto. I još bih naglasio pravo vježbanje, pravi trening a ne alibi trening koji neće dati rezultat bez obzira kako se program treninga zvao.

Zaključak

Na vam je da odaberete što želite i da krenete s promjenama u svom životu. I ne zaboravite: Ne postoji čarobni štapić koji će vas transformirati i tjedan dana.

Naoružajte se s disciplinom, strpljenjem i vremenom i rezulltati su neizostavni.

Podijeli ovaj članak

Povezani članci

Prehrana i dodaci prehrani

Vježbanje ili prehrana

Pošto sam svjedok svakakvih postova  na društvenim mrežama od različitih trenera, vježbača i guru-a o treningu i prehrani postavlja se pitanje što je bitnije i

Kondicija

Strongman trening

Uvod U zadnje vrijeme sve su popularnija natjecanja Strongman u kojima je cilj da natjecatelji  podižu različite terete poput kamionskih guma, željeznih kovčega, vuku kamione,

Fitness

Razlika između jakosti i snage

Kroz svoje godine rada s klijentima, sve više uviđam potrebu da sa istima radim više na jakosti koliko i na samoj snazi. Većina tih istih