Blog

Sadržaj članka

Što je to eksplozivna snaga i kako ju poboljšati?

Sadržaj članka

Eksplozivna snaga je sposobnost koja sportašu omogućava da da maksimalno ubrzanje vlastitu tijelu, nekom predmetu ili partneru.

Manifestira se u aktivnostima tipa bacanja i suvanja, skokova, udaraca i sprinta.Eksplozivna snaga javlja se kao interakcija sile i brzine u izvođenju jednog ili više pokreta.

U eksplozivnom svladavanju većih vanjskih otpora, veći utjecaj ima komponenta sile nego komponenta brzine. Primjerice, u dizanju teških tereta učinkovitost izvedbe ovisi o generiranoj sili, dok je za manje težine karakteristično da se svladavaju većim sudjelovanjem komponente brzine.

Eksplozivan znači:

  • da brzo reagira na znak
  • da brzo izvodi motorički zadatak
  • da je brz, spreman na fizički pokret
  • da se kreće brzo i glatko u što kraćem vremenu te da brzo reagira ili nešto brzo shvaća.

Sprint odnosno sposobnost startnog ubrzanja, povezana je s faktorom eksplozivne snage tipa sprinta ili s faktorom brzinske snage.

Elastična ili pliometrijska snaga, prema Dicku (2007), omogućava sportašu učinkovito djelovanje kada se, nakon amortizacije pri doskoku treba odmah odraziti, odnosno, kada je potrebno djelotvorno sinkronizirati ekscentrični i koncentrčni dio motoričke aktivnosti (engl. stretch-shortening cycle-SCC).

Tipičan primjer su dubinski skokovi, kao najbolji način za usavršavanje ove motoričke sposobnosti.Isto tako, ova se sposobnost javlja u bilo kojem pokretu u kojem ekscentrična kontrakcija prethodi koncentričnoj kontrakciji

Poboljšanje eksplozivnosti ima glavni utjecaj na poboljšanje brzine, akceleracije i  vremena reakcije.Ako netko može brže naučiti izvođenje potrebnog motoričkog zadatka, to će se prije moći koncentrirati na poboljšanje eksplozivnosti toga pokreta, naročito kada je riječ o novim vještinama.

Naučiti biti eksplozivniji relativno je jednostavno.

Kako?

Ponavljanjem tehnički ispravnih pokreta što bržim tempom.

Podijeli ovaj članak

Povezani članci

Prehrana i dodaci prehrani

Vježbanje ili prehrana

Pošto sam svjedok svakakvih postova  na društvenim mrežama od različitih trenera, vježbača i guru-a o treningu i prehrani postavlja se pitanje što je bitnije i

Kondicija

Strongman trening

Uvod U zadnje vrijeme sve su popularnija natjecanja Strongman u kojima je cilj da natjecatelji  podižu različite terete poput kamionskih guma, željeznih kovčega, vuku kamione,

Fitness

Razlika između jakosti i snage

Kroz svoje godine rada s klijentima, sve više uviđam potrebu da sa istima radim više na jakosti koliko i na samoj snazi. Većina tih istih