Blog

Sadržaj članka

Razlika između jakosti i snage

Sadržaj članka

Kroz svoje godine rada s klijentima, sve više uviđam potrebu da sa istima radim više na jakosti koliko i na samoj snazi.

Većina tih istih vježbača rekreativaca nisu ni sami svjesni razlike između JAKOSTI i SNAGE, a svi bi prije svega htjeli biti SNAŽNI.

Nažalost, večina vježbača ne zna razliku između te dvije sposobnosti, pa samim time i načina na koji se jedna i druga sposobnost treniraju i razvijaju.

Pojmovi jakost i snaga

KOLIKO SI JAK?
KOLIKO SI SNAŽAN?
KOJA JE RAZLIKA?
IMA LI RAZLIKE?

IMA!!!

JAKOST i SNAGA pojmovi su koji se u konceptualizaciji treninga vrlo često spominju, no isto tako vrlo rijetko razjašnjavaju, te zbog toga često dolazi do zabune.

JAKOST i SNAGA dva su različita pojma, te sukladno tome postoje različite metode treniranja obaju pojmova, odnosno sposobnosti.

Najbolje je početi od početka.

Što je jakost?

JAKOST je, prema većini stručne literature sposobnost generiranja sile neovisno o jedinici mjerenja. JAKOST je često upravo ono na šta ljudi misle kada kažu da su radili trening SNAGE. Ipak, iako nisu isti pojmovi, korelacija postoji te ne može jedno bez drugog.

U fitness treningu JAKOST se kao sposobnost najviše koristi i trenira kako bismo uspješno pomaknuli veliko opterečenje na zadanom putu, tj. Da bi smo podigli što veće opterečenje prilikom jednog ponavljanja i tako obavili veliku količinu rada.

SNAGA je, kao i JAKOST, sposobnost generiranja sile, ali u što kračoj jedinici vremena.

Kako trenirati snagu, a kako jakost?

Kao što sam već napomenuo, mnogi trening JAKOSTI smatraju treningom SNAGE.

Trening JAKOSTI već dugo ima sviju formu. JAKOST se najčešće trenira sa velikim opterečenjem, malim brojem ponavljanja (najčešće 3-5) i dugim pauzama (najčešće 2 i više minuta).

Trening SNAGE dakle, drugačija je priča.

Što je snaga?

SNAGA se definira kao intenzitet obavljanja rada. To znači da bi smo bili snažniji u treningu, jednaki rad moramo obaviti većim intezitetom, tj. U kraćem vremenu. Cilj je dakle generirati silu u što kraćoj jedinici vremena.

Uzmemo li malo opterečenje sigurno čemo ju moći savladati u što kraćoj jedinici vremena, no zbog slabog uključivanja komponente jakosti, neće doći dorasta snage.

Uzmemo li pak preveliko opterečenje, isključit ćemo komponentu brzine. Optimalno je dakle naći umjereno, srednje opterećenje koje ćemo moći savladati umjerenom ili velikom brzinom.

Vježbe koje ulaze u te kategorije mogu se povezati u samostalan trening, ali su i odlična priprema za vježbe jakosti pa bi trebale u treningu doći nakon zagrijavanja kako bi smo potaknuli mišićne skupine kao i vježbe u serijama razvoja jakosti nakon toga.

Zaključak

Svakako, zaključak ovoga je, da je dobar BALANS između SNAGE i JAKOSTI jedini način za siguran napredak i postizanje novih osobnih rekorda.

Sada kada znamo razliku između SNAGE i JAKOSTI možemo reći da je JAKOST ključna za funkcionalnost i napredak, bez JAKOSTI nema ničega, a pogotovo ne SNAGE.

Koliko si dakla JAK, a koliko SNAŽAN ???

Podijeli ovaj članak

Povezani članci

Prehrana i dodaci prehrani

Vježbanje ili prehrana

Pošto sam svjedok svakakvih postova  na društvenim mrežama od različitih trenera, vježbača i guru-a o treningu i prehrani postavlja se pitanje što je bitnije i

Kondicija

Strongman trening

Uvod U zadnje vrijeme sve su popularnija natjecanja Strongman u kojima je cilj da natjecatelji  podižu različite terete poput kamionskih guma, željeznih kovčega, vuku kamione,

Fitness

Razlika između jakosti i snage

Kroz svoje godine rada s klijentima, sve više uviđam potrebu da sa istima radim više na jakosti koliko i na samoj snazi. Većina tih istih