Blog

Sadržaj članka

Ozljede stražnje lože

Sadržaj članka

Uvod

Ozljede stražnje lože najčešće su ozljede u sportovima koji zahtjevaju veliku brzinu i promjene smjerova kretanja poput nogometa, košarke, ragbija, atletike i američkog nogometa. 

Istraživanja govore da povrede stražnje lože predstavljaju čak 37% svih povreda, štoviše jedan od glavnih problema je stopa ponovog ozljeđivanja unutar jedne godine od prve povrede, a posebice u prvih mjesec dana nakon povratka na teren. 

Nešto manje od 1/3 svih povreda ponove se kroz godinu dana nakon ozljede i često su teže za rehabilitaciju.

Faktori rizika

Popis fakora rizika je poprilično velik. (slika 1.)

Mehanika trčanja

Jedan od njih je i mehanika trčanja. Većina istraživanja govori da se povreda stražnje lože prilikom trčanja dešava u zadnjem dijelu faze zamaha. 

Zašto baš tamo? 

Mišićna aktivacija prilikom zadnje faze zamaha je najveća, samim time mišić je u najizduženijem položaju i pod najvećim je opterećenjem. Na fazu zamaha se nadovezuje faza stajanja. 

Ove dvije faze često se stavljaju pod jedno „stance to swing phase“ i u njoj se sportaš odražava od podloge te je također opterećenje na mišiće stražnje lože veliko. (slika 2.)

Umor

Nadalje, umor je veliki faktor ozljeda stražnje lože. 

Umor nam smanjuje stabilnost koljena, lumbo-zdjeličnu kontrolu, funkciju mišićno-tetivnog aparata i samim time narušava kompletnu biomehniku tijela. 

Pokreti koje izvodimo pod umorom nisu isti kao i pokreti kada smo svježi, što rezultira smanjenim pokretima u kuku, gubimo kontrolu zdjelice te nam zdjelica ide prema naprijed i samim time izdužuje mišiče stražnje lože i čini ih ranjivijima na povredu.

Obuća

Zadnji primjer je obuća koju nosimo. 

Naime, ako je uska stisne nam stopalo povlači plantarnu fasciju koja se stisne i povlači stražnju ložu koja je onda napeta. 

Principom Anatomy Trains-a stopalo, list, stražnja loža, leđa pa sve do glave je jedna fascijalna linija čiji nabrojani segmenti mogu povlačiti jedan drugog i biti faktor rizika za povredu.

Smanjite šansu za povredu

Principi koje možete koristit kako bi smanjili šansu za povredu su sljedeći;
1. Spavajte minimlano 8 sati.
2. Imajte pravilnu i uravnoteženu prehranu.
3. Radite trening snage.
4. Tjedno radite 1-2 treninga sprinta.
5. Pazite da vam obuća pristaje i da vam je udobna.
6. Pravilno se zagrijavajte pred trening ili utakmicu.
7. Radite higijenu mišično-koštanog sustava kod fizoteraputa.

Zaključak

Nikad u potpunosti nećemo moći spriječiti povrede. U profesionalnom sportu nije pitanje hoće li se onda desiti, nego kada će se desiti. Sve u svemu, na ozljede lože utječe mnogo čimbenika te samom svjesti o fakorima rizika možemo učiniti dosta.

Podijeli ovaj članak

Povezani članci

Prehrana i dodaci prehrani

Vježbanje ili prehrana

Pošto sam svjedok svakakvih postova  na društvenim mrežama od različitih trenera, vježbača i guru-a o treningu i prehrani postavlja se pitanje što je bitnije i

Kondicija

Strongman trening

Uvod U zadnje vrijeme sve su popularnija natjecanja Strongman u kojima je cilj da natjecatelji  podižu različite terete poput kamionskih guma, željeznih kovčega, vuku kamione,

Fitness

Razlika između jakosti i snage

Kroz svoje godine rada s klijentima, sve više uviđam potrebu da sa istima radim više na jakosti koliko i na samoj snazi. Većina tih istih